OM EVELINA

De tidiga åren

Evelina (född 5 mars 1977) växte upp i Jönköping, ständigt omgiven av musik. Familjen sjöng och spelade tillsammans och i kyrkan fick hon ofta stå längst fram och sjunga solo. Tidigt bestämde sig Evelina för att det va musik hon ville syssla med resten av livet. Som barn tog hon piano och sånglektioner och i tonåren startade hon egen gospelkör.

På svenska

Efter att studerat musik på gymnasiet flyttade hon upp till Stockholm för att läsa på Musikhögskolan. Det va under den perioden som det egna låtskrivandet tog fart och snart fick hon möjlighet att spela in en första singel. Det va två låtar på svenska, Här har du mig igen och När du ser på mig för vilka hon blev tilldelad Ted Gärdestad-stipendiet 2001. Singeln spelades också mycket i Sveriges Radio P4. 

Den musikaliska banan

Evelina gick ganska snabbt över till att skriva på engelska; popmusik med en botten av soul och gospel. De följande åren ledde fram till två maxisinglar I'm not giving in (2002) och Testimony (2004). 2006 producerade Evelina gospelkören The Master's Voice' skiva God will make a way. Titelspåret, samt flera låtar på skivan skrevs av Evelina. 2007 släppte Evelina sin första fullängdsskiva This is another day som innehöll den mycket spelade singeln Testimony. Evelina hade då varit över ett antal gånger till USA och träffat producenter, låtskrivare och artister varav en, John Stoddart, medverkade på skivan med att sjunga på och producera It's not in vain. Övriga medverkande på den skivan var bla Sharon Dyall och Ida Sand.

2015 kom Take me to the cross, en gospelmässa skriven utifrån svenska kyrkans mässordning. Detta album skiljde sig lite från de tidigare, med ett tydligt tema och texter både på svenska och engelska, samt arrangemang för kör på merparten av låtarna.

2018 släppte Evelina sitt första julalbum. Några singlar hade utkommit genom åren och även dessa finns med på "The Story of Christmas" som bla innehåller arrangemang på älskade adventspsalmer så som "Bereden Väg för Herran", tillsammans med nyskrivet material.

Musikalisk verksamhet

Parallellt med sin sångkarriär har Evelina arbetat som sångpedagog, demo- och körsångerska, låtskrivare och arrangör. Hon har medverkat på många andra artisters skivor, bla Celine Dion, Michael Jonsson, The Master's Voice, John Stoddart och Bengt Johansson och även samarbetat med välkända svenska låtskrivare, musiker och artister som Carola, Frank Ådahl, Cyndee Peters, Samuel LjungblahdTommy NilssonMagnus BäcklundPutte NelssonAnders Bagge mfl. Hon har också skrivit barnmusik som släppts på bla Köräventyret (2010, 2015). Evelina är också en mycket uppskattad körledare som åker runt i landet och håller i workshops och körhelger med sångare och körer.

DISCOGRAFI

2001 – Här har du mig igen SINGEL (soloartist)

2004 – I’m Not Giving In EP (soloartist)

2005 – The Master's Voice LIVE: God Will Make a Way (arrangör, producent, låtskrivare)

2006 – Testimony EP (soloartist)

2007 – This Is Another Day (soloartist)

2010 – Take Me As I Am (soloartist)

2014 - Strålande jul  SINGEL (soloartist)

2015 - Take me to the cross (soloartist)

2016 - Brokenhearted Stockholm (Bidrag till skivan "För Kärleks skull") 

2016 - Strålande Jul EP (soloartist)

2018 - The Story of Christmas (soloartist)

2020 - Blott en dag SINGEL (soloartist)

2021 - Närmare, Gud, till Dig SINGEL (soloartist)

2021 - Det stod en blomma SINGEL (soloartist)

2021 - Välkommen hem ALBUM (soloartist)

Personligt

Evelina är bosatt i Stockholm tillsammans med sin man Tobias Gard, som hon gifte sig med 1997. De har tillsammans sonen Elton (född 2008) och dottern Scarlett (född 2011).

 

 

Fotograf: Rickard Eriksson Liljero